(Ne)Smrtelnost/ Zamyšlení



Zdravím,


ráda bych se s vámi dneska podělila o krátké zamyšlení na téma nesmrtelnost, které jsem sepsala cca před rokem a půl.  Zároveň bych vás ráda poprosila, abyste článek brali s velkým nadhledem, nejsem filosof, ani jsem tento obor do hloubky nestudovala. Následujících pár odstavců je jen změtí myšlenek studentky střední školy, která se ráda zaobírá věcmi, které nás přesahují.



O nesmrtelnosti čteme či slyšíme nejčastěji ve sci-fi dílech. Co se však skrývá pod tímto slovem? Řekla bych, že jde o schopnost, která by mohla být pro někoho darem a pro jiného prokletím, která nás uchrání před smrtí.

Na jazyk se mi dere otázka, zda jde vůbec určit hranici smrti, zda je nesmrtelnost opravdu nereálná. Nikdo nemůžeme s určitostí uvést, zda život na tomto místě, v této době, opravdu končí, zda nepokračuje v jiné podobě, v jiném prostoru. A pokud ano, jsme tedy smrtelní?

Nesmrtelnost je podle mého názoru pozitivum. Důvodů, proč chtít žít a nezemřít, je spousta. Někdo může argumentovat tím, že je na světě rád a nechce ho opustit, jiný tím, že toho chce ještě mnoho stihnout. Nejčastějším důvodem, ať si to uvědomujeme nebo ne, je náš strach ze smrti, z cesty do neznáma. Málokdo je nadšený, když dopředu neví, do čeho jde, když zmizí vše, co je jisté, když se nemůže chytnout žádné jistoty. Často nám nahání hrůzu i některé životní situace, např. změna práce.

Myslím si, že nesmrtelnost zní lákavě mnoha lidem, má i nějaká negativa? Někdo může chtít odejít kvůli svému rozhodnutí, že smyslem života je žít a zemřít, jiný protože zde má velké starosti a je přesvědčen, že mu jinde bude lépe. Myslím si, že pokud by byla nesmrtelnost, tedy ta, která by nás nechala žít náš život tady a teď, reálná, jednoduše by zevšednila, nikdo by si jí nevážil a lidé by hledali naopak způsob, jak se jí zbavit.

Z mého úhlu pohledu je nesmrtelnost neuchopitelná a už pouze její definice je složitá, nejednoznačná. Na první pohled je velmi lákavá. Nebylo by skvělé, kdybychom nemuseli přemýšlet nad tím, co jsme chtěli v životě ještě stihnout a nevyšlo nám to? Kdybychom měli na všechno nekonečné množství času, tak bychom jí za chvíli nebrali jako výhodu. Nesmrtelnost by mohla mít i negativní dopad. Kdo by si vážil života, kdyby nikdy neskončil?

Komentáře

  1. Já rozhodně věřím na nesmrtelnost. Báječné jsou knihy jako The Top Ten Things Dead People Want To Tell You (http://www.hayhouse.co.uk/the-top-ten-things-dead-people-want-to-tell-you)

    gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip, zrovna jsem po obdobně zaměřené knize pokukovala. :)

      Vymazat
  2. To je opravdu těžké téma .... smrti se bojíme, o proti středověku už se totiž netěšíme na to nebe, které nás po očistci čeká, ale právě myslíme na to, že nevíme, co bude. Co bude s náma, co bude s těma, co tu po nás zůstanou. Ideální je se s tím jednoduše smířit, jak to bylo u Murakamiho knihy ... smrt není protiklad života, ale je jeho součástí. Idálně žít tak, jak se dřív psalo, vždyť je to všechno jeden velký koloběh .. někdo se narodí, přivede dalšího na svět, umře a pokračuje ten další. Zároveň není špatná představa toho, že se jednoduše rozprostřeme zpátky do přírody, odkud jsme přišli. Takové hezké. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nesmrteľnosť je určite lákavá, ale nie som si istá, či by som po tom túžila. Asi by som nechcela vidieť ako ma moji milovaní opúšťajú a ja ostávam sama.

    Pozývam ťa na narodeninovú súťaž na mojom blogu o kozmetiku Manufaktura. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Člověk je smrtelný z nějakého důvodu a já bych to neměnila. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky