Finanční tipy. Co mi dala práce v bance?

Přes tři roky jsem pracovala v bankovním sektoru. Dneska se podělím o pár základních poznatků, rad. Omlouvám se, pokud se vám některé rady budou zdát až příliš jasné. Bohužel z praxe vím, že mnoho lidí se neřídí ani základními finančními pravidly. Neuškodí si je připomenout. 

finance


·       Finanční gramotnost není jen moderní téma k hovoru, ale nutná dovednost

Pojem finanční gramotnosti je velmi obsáhlý. Pro tento článek zůstaneme na nejzákladnější úrovni. Je velice důležité mít pod kontrolou svoje finance. Mít přehled o svých i zapůjčených finančních prostředcích. Základem je vědět, kde karta je a nepůjčovat ji ledabyle ani v rámci rodiny. Je potřeba mít na vědomí, že peníze můžu utrácet, i když nejsou moje, ale budu je muset v budoucnosti vrátit.

·      Jsem nespokojený. Na koho se obrátit?

Spousta bankovních společností klade velký důraz na spokojenost zákazníka. V případě nesrovnalostí se neváhejte na podporu obrátit. Ne nadarmo se říká: holá huba, holé neštěstí. Při neúspěšné reklamaci se můžete obrátit na bankovního ombudsmana (kterého má většina bank). V případě problémů můžete samozřejmě kontaktovat i arbitra. 

·       Pozor na skimming

Skimming je zneužití platební karty, ke kterému dochází okopírováním informací z magnetického proužku plastiku karty v bankomatu. Jde mu předcházet např. bezkontaktní platbou při vybírání peněz z bankomatu. Vyhnete se tak kontaktu plastiku (debetní nebo kreditní karty) s terminálem. Při zadávání pinu nezapomínejte zakrýt číselník rukou, aby nebylo vidět, jaká čísla zadáváte. Důležité je pravidelně kontrolovat své transakce. Pokud ke skimmingu přeci jen dojde, zavolejte své bance.



·       Úvěr

Úvěr jsou půjčené peníze, které spolu s úroky a poplatky musíte bance nebo nebankovní společnosti vrátit. Není rozumné si brát úvěr jen tak z rozmaru. Je potřeba si promyslet, zda přínos z úvěru má pro mě větší hodnotu než cena, kterou za něj zaplatím. Před podpisem smlouvy (a jejím přečtením!) si zjistěte nejen informace ohledně úroků a RPSN, ale také poplatek, který zaplatíte, když se se svou pravidelnou splátkou opozdíte (ty se značně liší).

V příštím díle základní finanční gramotnosti se můžete těšit na rozdíl mezi debetními a kreditními kartami a srozumitelně si představíme běžné a spořící účty jakožto obvykle užívané a (nejjednodušeji pochopitelné) bankovní produkty.


Komentáře

  1. Jee, někdo ze stejného oboru. :)) Už v bance nepracuješ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je skvělý. :) Nepracuju, chtěla jsem si vyzkoušet pracovat i v jiném prostředí.

      Vymazat
  2. Skvělý článek a zajímavé poznatky, já bych pracovat v bance asi nemohla. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky