Jak psát bakalářku? Rady a tipy/ 1. díl

V těchto dnech, týdnech, měsících svádím boje s diplomovou prací Proč nesepsat tipy, které jsem při psaní i při prokrastinaci a čtení informací od ostatních zachytila. Jdeme na to! 

·       Inspirace, aneb vysokoškolský Pinterest

Místo nástěnky inspirací si vytvoř složku s již obhájenýma bakalářkama, diplomkama. Okoukni styl psaní, způsob citování, posloupnost práce a v neposlední řadě se inspiruj seznamem literatury. Někdo doporučuje práce celé číst. Já je jen prolítnu kvůli eliminaci případné podvědomé schody.

Inspiraci můžeš hledat i u strýčka Google. Téma si zasadíš do vyššího kontextu a najdeš nejnovější informace, otázky, data. Jen pozor na relevantnost zdroje.

Bakalářská práce

·       Cíl, to je oč tu běží.

Neustále měj na mysli cíl práce. Tvým hlavním úkolem je ho naplnit. Drž se tématu a příliš neodbočuj z cesty.

·       Zdroje

Bakalářku si z prstu nevycucáš (teda neměl bys). V práci pracuješ se zdroji, teoretická část se bez nich neobejde. Zdroje jsou převážně knižní a elektronické. Knihami se inspiruješ v katalogu knihoven. Elektronické zdroje jsou skvělé pro doplnění aktuálních informací, najdeš odborné studie. Prolistuj stránky školní knihovny, určitě tě na relevantní zdroje studií odkážou a možná najdeš i vhodný workshop.

·       Osnova

Před samotným psaním si urči alespoň hrubou osnovu práce a té se drž. Ušetříš si spoustu drahocenného času.

Tipy k bp


Komentáře

  1. Pěkný návod! Osobně bych přidala ještě hrubý harmonogram (aspoň představa, do kdy chci mít hotovou teoretickou část a kdy už musím pracovat na praktické) a taky důraz na konzultace, které sice můžou být zpočátku nepříjemné a student se jim má tendenci vyhýbat, ale ve výsledku ušetří hodně času stráveného při případném přepisování kapitol.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem strašně ráda, že bakalářku i diplomku už mám za sebou a tyhle nervy už nikdy nebudu muset znovu podstupovat! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky